Парламентът ще се събере извънредно днес в 13 ч. заради ветото

...
Парламентът ще се събере извънредно днес в 13 ч. заради ветото
Коментари Харесай

Парламентът ще гледа извънредно ветото на президента

Парламентът ще се събере извънредно днес в 13 ч. поради ветото на президента върху част от Закона за ограниченията при изключително състояние. Преди това, в 9 ч., ще заседава изключително и парламентарната правна комисия.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева привиква депутатите за пленарно съвещание с една-единствена точка - върнатите текстове от президента . Румен Радев през вчерашния ден върна текстове, които намира за ограничаващи и които може да останат в деяние и след изключителното състояние. Той оспорва два текста от закона за изключителното състояние.

- Първата атакувана норма е смяната в Наказателния кодекс, съгласно която предаването на погрешна информация за разпространяването на заразна болест ще се санкционира със затвор . " Този текст директно визира свободата на изложение и на разпространяване на информация, което постанова някои разяснения от становище на интернационалните стандарти по правата на индивида в изискванията на изключително състояние ", показва в претекстовете си президентът. Според него текстът „ погрешна информация за разпространяването на заразна болест “ е общ и неразбираемо дефиниран. Липсва съответен аршин за установяване на една информация като „ погрешна “. Не се държи сметка, че същността и особеностите на ковид и неговото разпространяване към момента са предмет на научна полемика ", написа Радев. Според него тази норма ще има вцепеняващ резултат и се отварят необятно вратите за заплашване и тормоз от страна на органите на властта.

- Президентът нападна и текстът за спекулата на цените, препоръчан от Българска социалистическа партия, или по-точно смяната в закона за отбрана на потребителите, с която се цели „ право на отбрана от голословно високи цени по време на изключително състояние и бедствия “. Според Радев не е ясно кои цени са голословно високи и за кои артикули се отнася, което допуска индивидуалност на преценката на контролните органи и основава предпоставки за административен произвол. Президентът счита, че с промените не се вкарва предел, а се планува фиксиране на всички цени в стопанската система. " Това е несъразмерно по отношение на задачите на закона за отбягване на голословно високи цени. Невъзможността цените да реагират на измененията в интернационалните пазари, разноските за произвеждане и сезонните фактори може да доведат до недостиг на редица артикули. Създава се риск артикули, които са поскъпнали на интернационалните пазари, в това число животоспасяващи лекарства, изобщо да не се внасят в България, в случай че закрепените цени тук са по-ниски от разноските за импорт. Това ще ограничи достъпа на семействата до редица артикули от първа нужда, които не се създават в България ", счита Радев.

- Президентът реши и като незадоволително съответни и наредбите за пълномощията на армията, въпреки да изрази единодушие, че военните би трябвало да се включват при рецесии. Радев изиска и по-сериозни ограничения за най-уязвимите. Повече за причините му може да прочетете тук.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР